concept artistic tablouri de vanzare Romania artisti naturi statice picturi contemporane autoportret

Pictura romaneasca in ulei pe panza - nuduri, peisaje, natura statica, nud Tablouri de vanzare intr-o galerie de arta virtuala, tablouri rodica toth poiata. Pictura contemporana, altfel spus pictura postmoderna, intesata de curente artistice diverse, se poate gasi in galeriile de arta romaneasca de prin tara dar in special din Bucuresti.

revista de restaurare

Etaland arta contemporana pe simeze, intr-o compozitie de un colorit fabulos, dar strident pe alocuri, spatiul expozitional romanesc ofera privitorilor o bogata paleta de artisti romani. Lucrari de arta demne de un muzeu de arta contemporana stau in rastel alaturi de schite si studii. Am intrat intr-o galerie de tablouri din centrul orasului Bucuresti, sa vad cum o mai duce arta in Romania. Pe pereti, ingramadit suprarealism cu dadaism, postmodernism dar si pictura clasica, icoane in culori calde sau clar-obscur, nuduri si pasteluri, portrete si diverse compozitii, un belsug baroc de forme artistice.

In centru, o sculptura in bronz, un portret al unei femei, cu trasaturi abia schitate. Compozitional e interesanta, in rest destul de terna.

Pe peretele din spatele galeristei, sta agatata in penumbra o pictura suprarealista – un nud colorat ; titlul- surprinzator: autoportret. Artista si-a ales un subiect minunat, sau poate, fiind o desenatoare iscusita a imaginat un corp sculptural cu forme voluptoase. Avem si noi desenatori buni, dar sunt prea multe lucrari in galerii, prea multi artisti si artiste inscrise pe listele de asteptare pentru organizarea unei expozitii personale sau de grup intr-o galerie ca Simeza sau Orizont.

Concept

Motivatie artistica

 

"Preocuparile artistice, pentru inceput, m-au pus in fata incercarii de a reda frumusetea realitatii inconjuratoare. Ulterior, pictand, cautam sa arat celor din jurul meu ce frumos mi se infatiseaza mie realitatea, se le impartasesc modul in care artistul din mine o receptioneaza. Astazi pictez dialogand cu privitorul ca intr-un fel de comunicare telepatica si sunt fericita ca simtim la fel, ca vibram la unison in fata acelorasi frumuseti."

Rodica Toth Poiata

nud feminin portret feminin pictura maini
textura pictura masculin feminin

recenzii

„O pictura figurativa, cu o nota pronuntat simbolica, practica Rodica Toth Poiata. Imaginile ei sunt reconstructii minutioase, desi mentale, ale unor locuri si peisaje singuratice, solitare in care detaliul bine conturat capata o incarcatura simbolica personala, intima.

O maniera precisa, aproape grafica, de a pune culoarea, de a desena formele intotdeauna limpezi si bine delimitate se adauga si ea la impresia usor ilustrativa a acestor imagini interiorizate, emanand un puternic sentiment de singuratate si sensibilitate fragila. Maniera surdinizata de a pune tusa scoate in lumina fondul simbolic al acestei picturi.”

Magda Carneci

„Rodica Toth Poiata are ochi de cineast suprarealist, inscriindu-se in reevaluarile postmoderniste. Ma gandesc la jocul cu sugestia simbolica, cu esenta „deformatoare”, condus spre echilibrul fragil. Poate ca lucrarile Rodicai Poiata se apropie mai dificultos de privitor printr-un aer rece, distant si neprotocolar. Aceasta, insa, pana cand vom trece pragul spre ele însele, dand perdelele de fum deoparte, inregistrand spectacolul.”

Ermil Radulescu

„Rodica Toth Poiata confera viziunii sale neted realiste, mergand uneori pana la inregistrarea detaliilor, o perspectiva simbolica, mai bine zis o deschidere catre sensuri generalizatoare. Starea de reflexivitate se naste din intimitatea profunda cu datele imediatului, caci ceea ce se poate remarca inca de la bun inceput in pictura ei este tocmai sentimentul unei implicari in existenta si a unei firesti detasari, invocand abstractiunea cuvantului si o finalitate superioara a naturii, de ordinul terapiei sufletesti.”

„Pictorita are facultatea aparte de a vedea reflectand, de a inregistra vizibilul in starea reveriei, altfel spus de a se topi in vis. Si acest vis al ei se imbraca cu o infinita delicatete in discretii tonale si o lumina bland invaluitoare, facand din candoare o expresie surprinzatoare a fantasticului.”

Cornel Radu Constantinescu

 

„Trupurile feminine pictate de Rodica Toth Poiata par a fi ajuns dintotdeauna la o deplina impacare cu conditia lascivitatii lor pure, nefiind expresia vreunui gest reflex cerebral ascuns ci doar starnind ganduri, vise, cosmaruri, o aproape ludica resemnare in fata fortei de netagaduit a seductiei”

Constantin Dumitru

 

„Suita ei de nuduri este o polemica surazatoare, o inscenare a mitologiilor existente ori posibile: nici macar sclipirea ciorapilor de nylon pe o coapsa anume dezvelita nu starneste trivialitati. Rodica Toth Poiata picteaza efectul benign al prezentei feminine aspra haosului si razmeritei de instincte primare. O pictura capabila sa narcozeze raul si sa nasca ragazul de a admira altceva decat era de asteptat: misterul unicitatii fiecarei femei.”

Cornel Paul Chitic

 

„Curbe muzicale sincopate cu rectangularitati viguroase, paste dense de culoare invecinate cu transparente cromatice delicate compun in arabescuri elegante trupuri feminine, in egalaa masura carnale si metaforic simbolice, in pictura Rodicai Toth Poiata. Artista cultiva un erotism discret, in care trupescul se subordoneaza intotdeauna spiritualizarii abstracte. Eternul feminin apare in opera sa ca o prezenta eterica in care erosul primordial nu este inca alterat de conotatii sexuale directe. Femeile sale sunt fiinte ideale, cu o anatomie indraznet stilizata, care le apropie de eleganta petalelor unor flori exotice.”

Valentin Tanase

 

sus